In augustus 2011 begint Tim Cook als CEO van Apple. Velen vragen zich op dat moment af of hij wel in de schoenen kan staan van zijn vriend en voorganger Steve Jobs.

Zeven jaar later is daar geen twijfel meer over. Deze donderdag heeft Apple een enorme mijlpaal behaald door het eerste bedrijf ooit in de Verenigde Staten te worden dat meer dan 1.000 miljard waard is. Dat heeft Cook dan toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Aan het begin van zijn bewind is hij nog een groot vraagteken. Hij lijkt uit het niets te komen en moet ineens zo’n enorm groot en belangrijk bedrijf besturen. Wat veel mensen niet weten is dat Apple zonder Cook nooit zo ver zou zijn gekomen. Hij vervult een cruciale rol in de periode dat Jobs aan het roer staat.

Zo is Tim Cook opgeklommen binnen Apple om uiteindelijk CEO te worden:


Timothy Donald Cook wordt op 1 november 1960 geboren in Mobile in de Amerikaanse staat Alabama. Hij groeit op in het nabijgelegen Robertsdale, waar hij ook naar de middelbare school gaat.

Foto: Jaarboek van de Robertsdale High School. Bron: AL.com

Zijn vader Donald Cook werkt op een scheepswerf en zijn moeder bij een apotheek.

Foto: Wikimedia Commons

In 1982 studeert Cook af aan de Auburn University in Alabama. Hij heeft dan een bachelor technische bedrijfskunde op zak. Later behaalt hij nog een MBA aan Duke University.

Foto: Auburn University

Hij gaat in 1982 meteen aan de slag voor IBM bij de toen nog geheel nieuwe pc-divisie. Microsoft Windows bestaat op dat moment nog niet eens. Hij klimt op tot directeur voor Noord-Amerika.

Foto: Dit is een Photoshop van een enthousiaste twitteraar. Bron: @darth

In 1996 krijgt Cook ten onrechte de diagnose MS. Daardoor is naar eigen zeggen zijn blik op de wereld drastisch veranderd. Sindsdien geeft hij veel aan goede doelen en doet hij ook mee aan fietstochten voor hulporganisaties.

Foto: Screenshot

Twaalf jaar later verlaat hij IBM om operationeel directeur te worden bij een bedrijf genaamd Intelligent Electronics. Daarna krijgt hij in 1997 een belangrijke rol bij Compaq, op dat moment een van de populairste pc-fabrikanten ter wereld.

Foto: Reuters

Intussen is Steve Jobs net aangetreden als CEO van Apple als opvolger van Gil Amelio. Jobs heeft de zware taak om Apple weer op te stuwen in de vaart der volkeren, nadat het bedrijf langzaam aan relevantie heeft verloren. Jobs gaat op zoek naar vers bloed.

Foto: Reuters

En dus benadert Jobs ook Cook. Hij ziet hem als een grote belofte voor het nieuwe Apple. Cook gaat in eerste instantie aan de slag als senior vicepresident voor worldwide operations.

Foto: Flickr/Thetaxhaven

Het moet een moeilijke beslissing zijn geweest voor Cook. In 1997 is Apple echt een lachertje in de techwereld. Michael Dell, een van de belangrijkste partners van Microsoft, zegt in die dagen dat hij ermee zou stoppen als hij in de schoenen van Jobs zou staan en al het geld terug zou geven aan de aandeelhouders.

Foto: Mario Tama/Getty Images

Een van de eerste belangrijke veranderingen die Cook in gang zet, is het sluiten van de eigen fabrieken van Apple. Hij besluit de productie uit te besteden aan fabrikanten die meer en sneller kunnen produceren. De voorraden nemen af, terwijl de winstmarge toeneemt. "Als iets over de houdbaarheidsdatum is, heb je een probleem”, zegt hij daarover.

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Vanaf 2005 doet Cook investeringen die de basis leggen voor de toekomst van het bedrijf, waaronder belangrijke deals met fabrikanten van flashgeheugen, dat later een essentieel onderdeel is van de iPhone en de iPad.

Foto: AP

De vooruitziende blik van Cook zorgt ervoor dat de concurrentie die zijn eigen telefoons en tablets wil maken moet vechten om de overgebleven fabriekscapaciteit en onderdelen.

Foto:

Dankzij zijn managementervaring rijst de ster van Cook snel binnen het bedrijf. Apple is het pad van groei en grote winsten ingeslagen en Cook krijgt daar veel credits voor.

Foto: Reuters/Win McNamee

Met het toenemen van zijn invloed komt Cook ook bekend te staan om zijn harde en meedogenloze ondervragingsstijl, zijn bereidheid om urenlang te vergaderen totdat er iets goed uitkomt en zijn neiging om op elk uur van de dag e-mails te sturen en onmiddellijk antwoord te verwachten.

Foto: Getty Images/David Paul Morris

In 2007 introduceert Apple de iPhone, het apparaat dat alles verandert.

Foto: David Paul Morris/Getty Images

In datzelfde jaar bevordert Jobs Cook tot Chief Operating Officer, waardoor hij een nog bepalender rol krijgt. Op zakelijk gebied is hij volgens veel insiders bij Apple al de grote leider, terwijl Jobs er is om de belangrijke knopen door te hakken over de producten.

Foto: Reuters/Kimberly White

Als COO treedt Cook vaker in het openbaar op en komt hij meer in aanraking met klanten, partners en investeerders.

Foto: Getty Images/Justin Sullivan

In 2009 wordt Tim Cook benoemd tot interim-CEO. Steve Jobs is dan al aan het worstelen met zijn gezondheid. Al in 2003 heeft Jobs de diagnose alvleesklierkanker gekregen en de ziekte begint zijn tol te eisen.

Foto: Getty Images/Apple

In 2009 biedt Cook een stuk van zijn lever aan Jobs aan, aangezien beiden hetzelfde weinig voorkomende bloedtype hebben. Maar Jobs weigert met de woorden: "Ik laat je dat niet doen. Ik zal dat nooit doen."

Foto: REUTERS/Kimberly White

In januari 2011 neemt Cook het opnieuw over als interim-CEO als Jobs om medische redenen verstek moet laten gaan. In augustus van dat jaar treedt Jobs definitief terug en wordt Cook aangewezen als zijn permanente opvolger.

Foto: AP

Jobs overlijdt in oktober 2011. Cook laat de vlaggen op de campus van Apple halfstok hangen.

Foto: Wikimedia Commons

Cook moet in grote voetsporen treden. De iPhone is een over de hele wereld zeer geliefd product en Jobs wordt beschouwd als één van de beste CEO's uit de geschiedenis. Het is onzeker of Apple onder Cook het momentum wel kan vasthouden.

Foto: Getty Images/Kevork Djansezian

Cook houdt vele tradities van Apple in stand, zoals optredens van rocksterren als The Foo Fighters bij grote bedrijfsevenementen...

Foto: Reuters/Beck Diefenbach

... en het befaamde "one more thing" om nieuwe producten aan te kondigen.

Foto: REUTERS/Stephen Lam

Maar hij schudt sommige dingen ook op. Het beste voorbeeld daarvan is het opstappen van Scott Forstall in 2012 als vicepresident van iOS.

Foto: Reuters/Stephen Lam

Cook heeft nooit veel losgelaten over zijn privéleven. We weten dat hij van wandelen, fietsen en fitness houdt, maar hij traint niet in de sportschool op de campus van Apple. Over zijn leven thuis is helemaal weinig bekend.

Foto: Getty Images/Scott Olson

Toch maakt Cook in 2014 een einde aan jarenlange speculaties door in een ingezonden brief in Bloomberg Businessweek te laten weten dat hij op mannen valt. Daarmee is hij de eerste openlijke homoseksuele CEO van een bedrijf in de Fortune 500.

Foto: AP

In 2015 introduceert Apple de Apple Watch, de eerste nieuwe productcategorie van het bedrijf sinds het overlijden van Jobs.

Foto: REUTERS/Robert Galbraith

Nu is Apple meer dan 1.000 miljard dollar waard, het eerste Amerikaanse bedrijf ooit dat die mijlpaal heeft behaald. Ter vergelijking: op het moment dat Jobs zich terugtrok, was de beurswaarde van Apple 330 miljard dollar.

Foto: AP Photo/Alex Brandon